DIET COMPLIANCE IN TYPE II DIABETES MELLITUS PATIENTS AT TAMAN SIDOARJO HEALTH CENTER

  • Nia Budiarti Nur Hasanah, Enung Mardiyana H, Adin Mu'afiro
Keywords: dietary adherence, diabetes mellitus, Taman Health Center

Abstract

Introduction: Diabetes mellitus is a major public health problem because of its short and long term complications. Diabetes mellitus is one of the most common chronic diseases experienced by people in the world. The purpose of this study was to identify dietary adherence to the type of food, amount of food, and meal schedule of type II diabetes mellitus patients at the Taman Sidoarjo Health Center. Methods: This type of research is descriptive research. The population in this study was an average of 325 monthly patient visits. The sample in this study was a portion of visiting patients at the Taman Sidoarjo Health Center totaling 77 people. The technique used to take samples is a non-probability sampling technique with accidental sampling. Data collection used a questionnaire and then analyzed using frequency distribution and percentage. Results and Analysis: The results of research on diet compliance in type II diabetes mellitus patients at the Taman Sidoarjo Community Health Center were that a small percentage of patients were compliant, 9 people (11%) and the majority were 68 people (88%) non-compliant with the type of food diet. A small number of respondents were 12 people (16%) and 65 people (84%) were non-compliant with the diet. A small percentage of respondents were 12 people (16%) and 65 people (84%) were non-compliant with the diet food schedule. Discussions: Only a small proportion of respondents who obeyed and most of them did not comply with the dietary schedule. It is hoped that respondents can seek or get better information from the health workers at the Sidoarjo Taman Sidoarjo Health Center regarding a good and correct diet for type II diabetes mellitus patients.

 

Abstrak

     Pendahuluan: Diabetes mellitus menjadi masalah utama pada kesehatan masyarakat karena komplikasinya yang bersifat jangka pendek dan jangka panjang. Diabetes mellitus merupakan salah satu penyakit kronis yang paling banyak dialami oleh penduduk di dunia. Tujuan penelitian ini untuk mengidentifikasi kepatuhan diet jenis makanan, jumlah makanan, dan jadwal makan pasien diabetes mellitus tipe II di Puskesmas Taman Sidoarjo. Metode: Jenis penelitian ini adalah penelitian deskriptif. Populasi pada penelitian ini merupakan rata-rata pasien kunjungan setiap bulan sebanyak 325 orang. Sampel pada penelitian ini adalah sebagian dari pasien kunjungan di Puskesmas Taman Sidoarjo berjumlah 77 orang. Teknik yang digunakan untuk mengambil sampel adalah teknik non probability sampling dengan teknik pengambilan sampel yaitu accidental sampling. Pengumpulan data menggunakan kuesioner lalu dianalisis menggunakan distribusi frekuensi dan persentase. Hasil dan Analisis: Hasil penelitian kepatuhan diet pada pasien diabetes mellitus tipe II di Puskesmas Taman Sidoarjo yang sebagian kecil pasien patuh sebanyak 9 orang (11%) dan sebagian besar tidak patuh sebanyak 68 orang (88%) terhadap diet jenis makanan. Responden sebagian kecil yang patuh sebanyak 12 orang (16%) dan sebagian besar tidak patuh sebanyak 65 orang (84%) terhadap diet jumlah makanan. Responden sebagian kecil yang patuh sebanyak 12 orang (16%) dan sebagian besar tidak patuh sebanyak 65 orang (84%) terhadap diet jadwal makanan. Kesimpulan: Diharapkan pasien dapat mencari atau mendapat informasi lebih baik dari pihak petugas kesehatan di Puskesams Taman Sidoarjo tentang diet yang baik dan benar bagi pasien diabetes mellitus tipe II.

Published
2024-06-03
Section
Articles